Tuesday 13 March 2012

စတုဒီသာ-ဖာလူဒါ (ေရးသားသူ - ခ်စ္ၾကည္ေအး)

သၾကၤန္ အႀကိဳေန႔ႀကီး ၿပီးသြားျပန္ပါၿပီ။ အက်၊ အၾကတ္ နဲ႔ အတက္ေန႔ေတြ ကုန္လြန္တဲ့အခါမွာ ေတာ့ ျမန္မာသကၠရာဇ္ အသစ္တခုကို ကူးေျပာင္း ေရာက္႐ိွလာေတာ့မွာပါ။ ျမန္မာျပည္သူ ျပည္သားေတြဟာ အဲဒီ ႏွစ္ဆန္း တရက္ေန႔မွာ သက္ႀကီးပူေဇာ္ပြဲေတြ၊ တိရိစာၦန္ေဘး မဲ့ လႊတ္ပြဲေတြ၊ စတုဒီသာ အေကြၽးအေမြးေတြနဲ႔ ေကာင္းမႈကုသိုလ္ေတြ ျပဳလုပ္ေလ့ ႐ိွၾကပါတယ္။ ႏွစ္သစ္တခုရဲ႕ အစ ပထမေန႔ကို အဲသလို မဂၤလာ႐ိွစြာနဲ႔ ႀကိဳဆိုေလ့ ႐ိွၾကတာ က်မတို႔ျမန္မာ့ ဓေလ့ထံုးစံပဲ မဟုတ္ပါလား႐ွင္။ စတုဒီသာေတြထဲမွာေတာ့ သၾကၤန္ရာသီ စာေတြ ျဖစ္ၾကတဲ့ မုန္႔လံုးေရေပၚ၊ ေ႐ႊရင္ေအး၊ မုန္႔လုပ္ေဆာင္း၊ သာကူ၊ အုန္းႏိူ႔ေက်ာက္ေက်ာေတြကို အေကြၽး မ်ားေလ့ ႐ိွပါတယ္။

တခ်ိဳ႕ကေတာ့ အခါတြင္း သၾကၤန္ရက္မ်ားမွာ စတုဒီသာ ေကြၽးေလ့႐ိွေတာ့ကာ က်မကလည္း က်မရဲ႕ မ႑ပ္လာသူအေပါင္းကို ဖာလူဒါ ခ်ိဳခ်ိဳ ေအးေအးေလး တိုက္လိုက္ခ်င္ပါတယ္။ အခ်ိဳသိတ္မႀကိဳက္သူမ်ား အတြက္ေတာ့ ညာဖက္ကခြက္ေနာ္ သၾကားေလွ်ာ့ထားတယ္ ေလ...ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးေပါ့။ အခ်ိဳႀကိဳက္ရင္ေတာ့ ဘယ္ဖက္ကခြက္ကိုသာ ယူေသာက္ပါေနာ္...သၾကၤန္လည္ရင္း အဆာေျပ၊ အေမာလည္း ေျပေပါ့...။


တခ်ိဳ႕ ကိုယ္တိုင္လုပ္စားခ်င္တဲ့သူေတြ အတြက္လည္း နည္းကေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပန္းေရာင္ အရည္ေလး ျဖစ္ေအာင္ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္း
၁) ႏြားႏိူ႔ - စူပါမားကက္ေတြမွာ စကၠဴဗူးနဲ႔ ေရာင္းတာမ်ိဳးပါ၊ HL ျဖစ္ျဖစ္၊ Magnolia ျဖစ္ျဖစ္ ရပါတယ္ တျခားႀကိဳက္တဲ့ တံဆိပ္သံုးလည္းရပါတယ္။
၂) ႏွင္းဆီရနံ႔ (Rose Syrap) - ဒါလည္းပဲ စူပါမားကက္ေတြမွာ ရႏိူင္တာပါပဲ။
၃) သၾကား
၄) ဆားနဲနဲ

အဲဒီေလးမ်ိဳးေရာေမႊလိုက္ရင္ ပန္းေရာင္အရည္ လွလွေလး ရပါၿပီ။ အေရာင္ကေတာ့ မိမိႀကိဳက္သလို ႏွင္းဆီရနံ႔ကို အတိုးအေလွ်ာ့လုပ္ ေပါ့။ အခ်ိဳလည္း ဒီလိုပါပဲ သိတ္ခ်ိဳ တာမႀကိဳက္ရင္ သၾကားေလွ်ာ့ထည့္ပါ။ ဆားလည္း နဲနဲပဲ ထည့္ရပါတယ္။ အရသာပိုေလးေအာင္သာ ဆားကိုထည့္ရတာမို႔ မ်ားလို႔ ငန္သြားရင္ ဖာလူဒါ အရသာပ်က္မွာပါ။ ေအာက္ပံုမွာ ႐ွာရလြယ္ေအာင္ ႏွင္းဆီရနံ႔ဗူးကို ျပထားပါတယ္။

က်န္တဲ့ ၃မ်ိဳး ပံုထဲမွာပါတာက စပ်စ္သီးေျခာက္၊ သာကူ နဲ႔ Palm Seeds ေတြပါ။ သာကူေစ့ကလဲြၿပီး က်န္တဲ့ ၂မ်ိဳးက ရယ္ဒီမိတ္ ဝယ္လို႔ ရပါတယ္...

ဒါေတြက အဆာပလာ အတြက္ပါ။
၅) စပ်စ္သီးေျခာက္
၆) plam seeds
၇) သာကူေစ့
၈) ၾကက္ဥပူတင္း
၉) ထပ္တရာ ေက်ာက္ေက်ာ
၁၀) ဖ႐ံုယို
၁၁) ေမွ်ာ့ေခ်ာင္း

ဖ႐ံုယို နဲ႔ ေမွ်ာ့ေခ်ာင္း က်မ ထည့္မထားပါဘူး**


ေရေႏြး ဆူဆူထဲ သာကူေစ့ေတြ ပစ္ထည့္ၿပီးရင္ ေမႊေပးေနပါ ႏိူ႔မဟုတ္ရင္ သာကူေစ့ေတြက လံုးသြားတတ္ပါတယ္။ သာကူေစ့ ျပဳတ္ရည္ ပ်စ္လို႔မွ သာကူေစ့ မ်က္ဆံ မၿပဲေသးရင္ ေရေအး နဲနဲ ထပ္ထည့္ပါ။ သာကူေစ့ေတြ အျဖဴဆံေလးေပ်ာက္ၿပီဆိုမွ ေရစစ္ၿပီး ထည့္မဲ့ခြက္ထဲ ေရေအး နဲနဲ နဲ႔ အတူထားပါ။ မဟုတ္ရင္ သာကူေစ့ေတြ ကပ္ၿပီး ပ်စ္ခဲခဲႀကီး ျဖစ္သြားတတ္ လို႔ပါ။


ပူတင္းထည့္ဖို႔ ၾကက္ဥပူတင္း လုပ္ၾကရေအာင္ပါ။ ႏြားႏိူ႔ ၀.၃၅လီတာ (ပံုမွန္က တလီတာဗူး ေတြပါ) ကို ၾကက္ဥ ၆လံုး၊ သၾကားနဲ႔ ဆားထည့္ၿပီး နာနာေခါက္ပါ။ ၿပီးမွ Steamer ထဲမွာ မိနစ္ ၂၀ ထည့္ေပါင္းရပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ျပထားတဲ့ ပံုထဲကလို ၾကက္ဥႏိူ႔ေပါင္း ရပါမယ္။


ၿပီးမွ ေက်ာက္ေက်ာ အထပ္ေလးေတြကို ႀကိဳက္တဲ့ပံု ေလးေထာင့္တံုး ဒါမွမဟုတ္ အေခ်ာင္းေလးေတြ လီွးၿပီးထားရပါတယ္။


၁ ကေန ၄ အထိ ပန္းေရာင္ အရည္ေဖ်ာ္ ၿပီးတာနဲ႔ ၅ ကေန ၁၁ အထိ ႐ိွတဲ့ အစာပလာေတြ အကုန္ ပစ္ထည့္၊ ၿပီးမွ အေပၚဆံုးမွာ ေရခဲမုန္႔ ေလး တင္ေပးလိုက္ရင္ ဖာလူဒါ တခြက္ ျဖစ္ေရာ...။ ဖန္ခြက္ထဲ ဘာမွမထည့္ခင္ ေအာက္ေျခမွာ ေရခဲတံုးေလးေတြ အရင္ထည့္အံုး ေနာ္...ဒါမွ ေအးေအးေလး ေနမွာ...။

တခ်ိဳ႕ကေတာ့ မုန္႔လုပ္ေဆာင္းဖတ္ထည့္၊ အုန္းသီးျခစ္ၿပီးသား အဖတ္ျဖဴျဖဴေလးေတြ အေပၚမွာ ထပ္ျဖဴးလို႔ စားတတ္ၾကပါေသးတယ္။ အဲဒါကိုေတာ့ အညာဖြာလူဒါ ေခၚတယ္ ထင္ပါရဲ႕...ကဲ စားလည္း စားသြား၊ စမ္းလည္း စမ္းၾကည့္ၾကပါအံုးေနာ္....

No comments:

Post a Comment